1.Okuma esnasında en iyi verim alabileceğiniz bir mekan seçin. Çevrenizde bulunup da dikkatinizi dağıtacak konuları belirleyerek, bunlardan kurtulun.Karmaşadan uzak rahat bir ortam hazırlayın.
2. Okuma esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli husus göz sağlımızı korumaktır.
Bunun için:
* Okuduğunuz kitap ile aranızda 30-40 cm mesafe olsun.
* Işık doğrudan gözlerinize değil okuduğunuz yazıya gelsin.
* Okurken arada bir durun ve uzağa bakın.Bu durumda yorulan gözleriniz dinlenmiş olur.
* Okuma işlemini çok uzun tutmayın.Gözlerinizin ağrıdığını hissedince biraz ara verin ve yüzünüzü yıkayın.
* Mat kağıttaki yazıları parlak, parlak kağıttaki yazıları mat ışıkta okuyun.
4.Okuma işlemlerini bir sandalyede veya bir kanepede oturarak yapmak daha verimlidir.Sırt üstü yatarak, veya yüz üstü uzanarak yapılan okumalarda uykunuzun gelme oranı yüksektir.
5. Okumanın hayatınızın vazgeçilmez değerlerinden biri olduğu inancını geliştirin ve kendinize bir okuma saati belirleyin.
6. Dikkatinizi ve konsantrasyonunuzu yoğunlaştırın.
7. Okuyacağınız kitabı ve metni önceden tanımaya çalışın.
8. Okurken, metnin ana düşüncesini tespit edin.
9. Okurken anlayıp anlamadığınız kontrol edin.
10. Okurken dudak oynatmalarından kaçının.
11. Okurken önemli bulduğunuz yerlerin altını çizin (tabi kitap size aitse) , sayfa kenarlarına çeşitli notlar alın.Unutmayın ki bazı kitapları bir defa okumak yeterli değildir.Belli bir süre sonra dönüp o kitabı tekrar gözden geçirmek isteyebilirsiniz.Bu durumda öncelikle altını çizdiğiniz yerleri okumak eski bilgileri zihninizde tekrar canlandıracaktır.
12. Okumayı bir amaç için yapın.
13. Kendinize sürekli olarak “hızlı kavramanın en iyi kavrama” olduğunu telkin edin.
14. Çok yorgun olduğunuz zaman okumayın.
15. Okurken herhangi bir şey yemek ve içmek dikkati dağıtır.
16. Okuma işleminin aynı zamanda düşünmek olduğunu unutmayın.Zihninizi geliştirmek için yapabileceğiniz en iyi şey okumaktır.
17. Okunacak şeyler sınırsız ; ama zaman sınırlıdır.Bu nedenle okuyacağınız eserleri titizlikle belirleyin.Unutmamak gerekir ki hayatta en önemli şey, bilgi değil eylemdir.Yani öğrendiğimiz bilgiler , hayatımızın kalitesini değiştirmek için eyleme dönüşmüyorsa çok faydalı oldukları söylenemez.
Bu nedenle pratik hatta kullanabileceğimiz bilgilere öncelik vermemiz gerekir.
18. Okurken bazen kısa süreli aralar verin ve okuduklarınızı aklınızdan özetleyin,zihninizde yorumlar ve kıyaslamalar yapın.Bu sayede okuduklarınızı daha iyi kavramış olursunuz.
19. Kilit bilgilerin %80’i yazılı metnin %20’sinde bulunur.Peki bu %20 nerededir? Bir yazının öncelikle başlık ve alt başlıklarını okumak yazı hakkında zihnimizde bir fikir oluşturur. Aynı zamanda her paragrafın ilk cümlesini okumak o paragrafın içeriği hakkında ana fikri verir. Çünkü bir paragraf diğer cümlelerle desteklenen bir ana fikirden ibarettir. Bu nedenle herhangi bir yazının önce başlığını, sonra alt başlıklarını sonra da her paragrafın ilk cümlesini okumak yazının tamamına ait bilgilerin %80’ine ulaşmamızı sağlar.