Herhangi bir kitap, makale,dergi yada diğer bir tür yazılı metni okumaya başlamadan önce, bir ön incelemeden geçirilmesi yararlı olur. Bir kitabı ele alır almaz, hemen ilk sayfadan okumaya başlamak çok sık yapılan bir hatadır.
Bir kitabı okumaya başlamadan önce incelemek için ayıracağınız birkaç dakika çoğu zaman kitabın muhtevasını ve yazılış biçimi hakkında ön bilgi edinmek için yeterli olacaktır. Böylece okunacak materyal hakkında zihinde bir çerçeve oluşur ve ondan sonra kitaptan okunacak her bilginin anlamlı bir şekilde bu çerçeve içinde yerini alması daha kolay hale gelir. Bunun sonucu olarak, o kitaptan daha etkili ve verimli bir şekilde yararlanmamız mümkün olur.Bunun için öncelikle;
1- Kitabın ön ve arka yüzünün inceleyin.İlgilendiğiniz bir mesaj var mı, ona bakın.
2- Kitabın içindekiler kısmını inceleyin.Bu şekilde kitabın içeriği hakkında bilgi sahibi olursunuz.
3- Kitabın baskı tarihine bakın.Bilgilerin ne kadar yeni olup olmadığını anlarsınız.
4- Kitabın önsöz ve giriş kısmına göz atın, bu size kitabın özetini ve ana hatlarını kazandırır.
5- Kitabın kaynaklar kısmını inceleyin.Kitabın seviyesi ve ciddiyeti konusunda bir fikir sahibi olursunuz.
6- Kitabın yazarına bakın. Genelde kitaplarda yazarın özgeçmişi bulunur. Bu şekilde, kitabın yazarı tanınmış veya yeterli olup olmadığı konusunda bir değerlendirmeniz olur.
Böylece okumaya başlamadan önce, okunacak materyal hakkında bir bilgi edinilir. Bu bilgi okunacak materyal hakkında bir çerçeve oluşturur. Okuma esnasında okunan her cümle veya düşünce bu çerçeve içinde yerine daha hızlı ve etkili biçimde oturur ve anlamlı bir bütün oluşturur.